SEO Snack: De Sitemap [VIDEO]

Inhoudsopgave, de analoge versie van een sitemap

Leer in 2 minuten hoe jij je vindbaarheid in Google verhoogt door middel van een sitemap.


Transcriptie

Hé! En goed dat je weer kijkt naar een nieuwe SEO Snack. Vandaag gaan we het hebben over de sitemap.

Een boek heeft een inhoudsinopgave. Dat is als lezer natuurlijk fijn, want je weet meteen waar het boek over gaat. Maar nog belangrijker: je kan als je naar de bijbehorende pagina bladert de informatie krijgen die je zoekt. Een sitemap is eigenlijk precies hetzelfde, alleen dan niet voor een boek, maar voor je website.

Met de sitemap geef je aan welke pagina's er eigenlijk allemaal op je website staan. Dat kan gaan van je homepagina, tot alle tweehonderd productpagina's die je in je webshop hebt zitten.

Een sitemap kan je eigenlijk heel makkelijk genereren. Als je een Wordpress-installatie hebt, moet je deze plugin installeren.

Als je die geïnstalleerd hebt, is er een automatisch een sitemap gegenereerd. Ook geeft 'ie automatisch een seintje aan Google. Dat is heel fijn, want Google kan dan zien welke pagina's er op je website staan. Dan kan hij de website indexeren. Je klanten kunnen die dan via Google zoeken sneller vinden.

Mocht je nou geen Wordpress hebben, niet getreurd. Ook voor jou is er een oplossing. Ga naar deze website.. Daar kan je vervolgens de URL van je website intikken. De generator scant alle pagina's op je website en maakt er een sitemap mee. Die kan je dan uploaden via FTP.

Als je hem sitemap.xml noemt, zoals de Wordpress plugin en de generator doen, pakt Google vanzelf je sitemap op. Maar waarom wachten als je Google ook een handje kan helpen? In de Search Console Tool kan je heel simpel je sitemap-url aanmelden. 

Google gaat al je pagina's indexeren en voor je het weet staat de telefoon bij jou roodgloeiend.

Sitemap voor je laten genereren?

Optimaliseren we meteen de rest.

Wat is je naam?